Niste zadovoljni svojim knjigovođom?
Kako promijeniti knjigovodstvo

Promjena knjigovodstvenog servisa/ Kako promijeniti knjigovodstveni servis

Strah od nepoznatog je općepoznata ljudska osobina i zato se teško odlučujemo na promjene. No, ako je zaista vrijeme da iz bilo kojeg razloga promijenite računovodstveni servis, ne odugovlačite s promjenom smišljajući razna opravdanja samo zato što vam se čini da je to jedna vrlo komplicirana misija. Nije. Ne morate biti skeptični oko papirologije – treba Vam samo čvrsta odluka i čvrsta ruka za nošenje registratora.

U kojem slučaju trebate promijeniti knjigovodstvo?

Definitivno odmah i bez razmišljanja ako uočite da nešto ne štima: ako imate osjećaj kako Vas Vaš knjigovođa ne razumije dobro, ako radi “po svom” kako bi sebi olakšao posao umjesto Vama, ako Vam se čini da Vaš knjigovođa za Vas nema vremena, ako mislite da ste platili puno više poreza nego što mislite da ste trebali ili ako imate osjećaj kako Vaš knjigovođa “samo zna ukucavati račune bez da razmišlja”.  Jedna od situacija koja bi Vam trebala upaliti veliki alarm je i ta da Vaš knjigovođa ne poznaje dobro zakonske propise, računovodstvo i trgovačko pravo, i da Vi njemu objašnjavate što treba napraviti.

 

Kako pronaći novo knjigovodstvo?

Postoji nekoliko mogućih rješenja kako da pronađete novo i bolje knjigovodstvo. Najbolji način je da se raspitate u krugu poznanika i prijatelja, i dobijete provjereno dobar računovodstveni servis. Informacije iz prve ruke, i to još pogotovo od ljudi kojima vjerujete, zlata vrijede.  Drugi način je da malo “googlate” i pokušate pronaći knjigovodstvo koje Vam se čini kvalitetnim. Sljedeći korak je da kontaktirate 2-3 knjigovodstva, te da se raspitate o broju zaposlenih, njihovom obrazovanju, broju klijenata i da vidite kakva Vam je komunikacija “na prvu”. Ugovorite sastanak i osobno porazgovarajte o vašem problemu. Tako ćete najbolje vidjeti kako Vaš potencijalno novi knjigovodstveni servis diše, može li riješiti Vaš problem ili Vam barem predložiti konkretno rješenje.

 

Treba li cijenu uzeti kao jedini kriterij kod promijene knjigovodstva?

Postoji puno manjih knjigovodstvenih servisa koji će Vam ponuditi “povoljnije cijene” ali ako je Vaš posao puno “složeniji” od nekoliko računa mjesečno, vjerojatno upravo iz tog razloga i razmišljate o promijeni knjigovodstva. Ne dajte se opet uvući u istu priču i ne gledajte cijenu kako jedini kriterij za odabir novog knjigovodstva. U puno slučajeva “skuplje knjigovodstvo” ima puno više znanja, veći broj zaposlenih, kvalitetnije i temeljitije odrađuje posao i može Vam uštedjeti na tisuće kuna davanja prema državi, što u konačnici znači da skuplje knjigovodstvo može zapravo biti puno  jeftinija opcija.

 

Što konkretno trebam napraviti kod promjene knjigovodstvenog servisa?

Ovo će zvučati puno kompliciranije nego što zaista jest: svom novom knjigovodstvenom servisu trebate dostaviti početna knjigovodstvena stanja za prethodnu godinu i svu poslovnu dokumentaciju iz tekuće godine. Stari knjigovodstveni servis mora završiti izradu svih zakonskih obrazaca za period do prelaska kod novog knjigovodstvenog servisa. Novi onda unosi sve poslovne dokumente u svoj sustav, kontrolira ih i nastavlja s obradom. Eto, uopće nije tako komplicirano kako se čini! 🙂

Ili drugi i lakši način je da nam se obratite i  dogovorite promjenu knjigovodstva. Mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo umjesto Vas.

 

Kada ne mijenjati knjigovodstveni servis?

Logika nalaže da bi najbolji period za promjenu knjigovodstvenog servisa bio kraj, odnosno početak kalendarske godine. No, realno stanje je dijametralno suprotno i ako postoji ijedan period u godini u kojem Vam ne bismo preporučili promjenu knjigovodstvenog servisa –  to bi upravo bio taj. Naime, kraj stare i početak nove kalendarske godine, vrijeme je kada svi knjigovodstveni servisi, zbog poreznih prijava i završnih računa, imaju povećan obujam posla. Time ćete izbjeći neminovnu koordinaciju dva servisa u vrijeme najveće gužve. Inzistiranje na prelasku u novi knjigovodstveni servis u to vrijeme, ravan je odlasku po špeceraj, autom, u 5 popodne, radnim danom, kroz centar. Ako baš ne morate – nemojte. A ako baš morate – pripremite se na vožnju u koloni.

Mnogi od Vas upravo početkom godine žele promijeniti knjigovodstvo, te iz tog razloga Libro Dik u tom periodu ima na raspolaganju djelatnika koji će se pobrinuti da Vaš prijelaz bude što brži i lakši te bez nepotrebnih komplikacija.

 

Kada je najbolje promijeniti knjigovodstveni servis?

Najbolje vrijeme za prelazak kod novog računovodstvenog servisa je čim uočite nepravilnosti u radu starog, bez obzira koji mjesec bio i koliko ste zauzeti s poslom. Ako se Vaši razlozi promjene ne tiču nepravilnosti u radu nego su posve drugog karaktera (primjerice preseljenje poslovnog objekta), a novi knjigovodstveni servis ne naplaćuje dodatno obradu poslovnih dokumenata od početka godine do prelaska, najbolje vrijeme za prijelaz je prva polovice nove poslovne godine.

Imate li još kakvih pitanja ili želite promijeniti knjigovodstveni servis, javite nam se s povjerenjem.